Rapportering enligt CSRD
Vi erbjuder stöd och rådgivning för implementering av CSRD och ESRS, med målet att hållbarhetsredovisningen ska skapa värde för både intressenter och verksamheten.
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) innebär nya och omfattande krav på hur företag rapporterar sitt hållbarhetsarbete, med fokus på transparent och detaljerad rapportering inom alla ESG-områden.
En nyckelkomponent är att integrera ESRS-standarderna (European Sustainability Reporting Standards), som bl a täcker klimatpåverkan, arbetsvillkor, mänskliga rättigheter, affärsetik och bolagsstyrning. Att säkerställa hållbarhet inom miljö, sociala frågor och bolagsstyrning (ESG) är numera strategiskt avgörande för långsiktig framgång, med fördelar som minskade kostnader, stärkt varumärke, minskade risker och förbättrad tillgång till kapital.
Vi erbjuder stöd genom hela processen, från analyser och strategiutveckling till rapportering och kommunikation, och säkerställer en effektiv och noggrann process som hjälper er att möta de nya kraven och samtidigt driva hållbar affärsutveckling.
Allmänna upplysningar
ESRS-1 Allmänna krav
ESRS- 2 Allmänna upplysningar
Socialt
S1 Egna arbetskraften
S2 Arbetstagare i värdekedjan
S3 Påverkade samhällen
S4 Konsumenter och slutanvändare
Miljö
E1 Klimatförändringar
E2 Föroreningar
E3 Vatten & marina resurser
E4 Biologisk mångfald & ekosystem
E5 Resursanvändning & Cirkulär ekonomi
Bolagsstyrning
G1 Ansvarsfullt företagande
Vi hjälper dig med:
Dubbel väsentlighetsbedömning – DMA
Innebär att man bedömer både de hållbarhetsfrågor där organisationen har en påverkan på människor och miljö, och hur hållbarhetsfrågorna påverkar företagets finansiella risker och möjligheter. I en dubbel väsentlighetsbedömning (förkortas ofta DMA, efter det engelska begreppet Double Materiality Assessment) bedöms påverkan både inifrån och ut, och utifrån och in och den är ett krav enligt EU-direktivet CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) och den svenska årsredovisningslagen.
Det handlar framförallt att gå igenom hela sina värdekedja och förstå vart det finns risker.
Vid en dubbel väsentlighetsbedömning ska följande hållbarhetsfrågorna beaktas:
- Klimatförändringar
- Förorening
- Vattenresurser och marina resurser
- Biologisk mångfald och ekosystem
- Resursanvändning och cirkulär ekonomi
- Den egna arbetskraften
- Arbetstagare i värdekedjan
- Påverkade samhällen
- Konsumenter och slutanvändare
- Ansvarsfullt företagande
Intressentdialog:
Genom att föra dialog om hållbarhetsfrågor med nyckelintressenter såsom anställda, kunder och leverantörer, får företag värdefulla insikter i de mest betydelsefulla frågorna för varje intressentgrupp. Eteranl Mindset kan stödja den effektiva insamlingen och analysen av dessa värdefulla data.
GAP analys:
Denna analys resulterar i en jämförelse mellan nuvarande prestation å ena sidan och hållbarhetsmål och/eller lagstiftning å andra sidan. Genom att identifiera gap mellan externa krav för hållbarhetsarbetet och verksamhetens befintliga processer kan riktade åtgärder utformas och implementeras för att säkerställa operationell effektivitet, lagefterlevnad samt att mål uppnås.
Datainsamling inför Klimatberäkningarna
För att kunna göra klimatberäkningar enligt GHG-protocol behöver en omfattande datainsamling påbörjas. Det är även av hög vikt att se till att processen är möjlig att repetera, samt att det dokumenteras vilka avgränsningar man gjort.